Кошик

БРУНЬКИ СМОРОДИНИ – СКАРБ ДЛЯ ЖИТТЯ

БРУНЬКИ СМОРОДИНИ – СКАРБ ДЛЯ ЖИТТЯ

За законами природи все живе віддає найбільші цінності наступному поколінню. Рослини також накопичують найкорисніші елементи для того, щоб «подарувати» їх майбутньому врожаю. Тож під час зимової сплячки всі поживні речовини поступово надходять до бруньок на пагонах, які з настанням тепла одразу забуяють життєдайними соками. Потім виростуть духмяні листочки, ще пізніше – смачні плоди. Та найбільше сили і лікувальних властивостей «спить» у непомітних бруньках.

ЛІКУЙМОСЯ ВДОМА

У чому сила бруньок? У цінних ефірних оліях, дубильних речовинах, вони містять феноли, флавоноїди (кверцетин, ізокверцетин, кемпферол, рутин), фітостерол, органічні кислоти, мінеральні солі, вітамін С та фермент емульсин. Такий унікальний склад робить бруньки смородини цінним лікарським засобом при різних недугах.

1. Напій із бруньок смородини – чудовий вітамінний засіб, який допоможе уникнути застудних і вірусних недуг або швидко їх позбутися. Пийте чаї з бруньками смородини при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Адже вони мають протизапальні, антисептичні властивості. Особливо рекомендують пити такі чаї тим, які часто хворіють, кволим людям і особам літнього віку.

2. Гілочки з бруньками використовують для лікувальних ванн.

50 г сировини залити 1 л окропу, кип'ятити 10 хв., вилити рідину у ванну, приймати при дерматитах, ексудативному діатезі, золотусі і навіть венеричних хворобах. Ванни з бруньок чи гілочок смородини рекомендують дітям (при алергії, діатезах). Дітям можна давати також пити такий відвар. Найвищий лікувальний ефект дає поєднання лікувальних ванн із вживанням соку червоної смородини.

3. Настій із бруньок зміцнює капіляри, має антисклеротичні властивості. Бруньки мають потогінні, сечогінні властивості, сприяють виведенню з організму пуринових речовин та надмірної сечової кислоти, які накопичуються у організмі і призводять до подагри. Бруньки помічні при лікуванні поліартриту і загостренні ревматизму.

Рецепт: 5 столових ложок сировини на 0,5 л гарячої води, кип'ятити 2–3 хв., настоювати 2–4 години. Пити по 0,5 або 1 склянці 4–5 разів на день до чи під час їжі.

4. Засоби з бруньок смородини усувають набряки ниркового походження, камені у сечовому міхурі, рекомендовані при затримці сечі. Крім того, настій із гілок смородини стимулює функцію наднирників, тому його радять пити при Аддісоновій хворобі.

Рецепт: 5 столових ложок сировини на 1 літр окропу, настояти 40–60 хв., найкраще в термосі. Пити одразу після приготування при сечокам'яній хворобі, пієлонефриті, циститі (всього 4–5 склянок на день).

5. Бруньки на білому вині – легкий послаблювальний засіб, а також ліки проти гастриту зі зниженою кислотністю та при недостатній рефлекторній рухливості шлунково-кишкового тракту.

Рецепт: 2 столові ложки бруньок залити 1 л білого вина. Настоювати 3 тижні і вживати по 100 г до їжі. Не можна вживати такий засіб при підвищеній кислотності шлункового соку.

Смородина в кулінарії

Так само, як і листя смородини, у кулінарії застосовують бруньки рослини:

- для солінь, квашення. Вони надають стравам красивого забарвлення і водночас збагачують продукти фенольними сполуками та вітаміном С;

- для ароматизації спиртових напоїв. Один із рецептів: на 1 літр горілки додають 1 склянку бруньок смородини. Настоюють 7 днів, доки вона набуде смарагдового кольору. Однак такий красивий колір зберігатиметься не довше ніж 10–12 днів.

Та найнезвичнішим напоєм, який можна приготувати з бруньок чорної смородини, є домашнє шампанське.

На 100 г сировини (можна до бруньок додати і листя смородини) покласти в бутель, залити 15 літрами охолодженої кип'яченої води. Зрізати тонкий шар цедри з трьох лимонів, очистити лимони від білої шкіри та кісточок. Нарізати цедру і м'якоть лимона, покласти в бутель, додати 1 кг цукру. Поставити в темне місце, щодня перемішувати. За кілька днів, коли цукор повністю розчиниться, додати 3 столові ложки дріжджів. Коли починається бродіння, за 3 години перенести бутель у прохолодне місце і тримати там 5–7 діб. Потім обережно злити напій, розлити в пляшки, закупорити, засмолити та покласти горизонтально в холодному місці, найкраще в льосі або в нижній частині холодильника.

Любов Дудченко, кандидат біологічних наук