Кошик
3 відгуків

КАВА ЗАМІСТЬ УЗВАРУ

КАВА ЗАМІСТЬ УЗВАРУ

КАВА ЗАМІСТЬ УЗВАРУ

Якщо раніше українці ласували узваром, киселями, квасом та березовим соком, то сьогодні ці традиційні напої майже витіснила кава. Однак цей напій полюбили не тільки ми. Кава посідає друге місце серед найпопулярніших товарів, які найчастіше купують у світі (після нафти). Але найбільше кави випивають навіть не на її батьківщині, а у Фінляндії – у середньому кожен мешканець цієї країни щоденно випиває приблизно п’ять горняток цього напою. Ви також любите каву? Тоді вам варто знати про те, що:

  • У кавового дерева корисне все

Перш ніж потрапити до кавомолки, зернята (боби) кави ховаються у середині червоних ягід (як наша вишня), які ростуть на кавовому дереві. Таке дерево у природних умовах може вирости до 9 м, але для зручності збирання плодів за ним доглядають так, щоб їх дістати, тож дерево не перевищує 3 м. Плоди збирають вручну. Ягоди мають приємний медовий смак, який нагадує персик чи кавун. А з листя кавового дерева можна приготувати чай, дуже оригінальний на смак, але не такий міцний, як кава (у ньому менше кофеїну). Такий чай добре впливає на роботу серця і знижує ризик розвитку діабету.

  • Найкращі сорти – Арабіка й Робуста

Існує понад 80 різновидів кавового дерева, але не всі дають ті зерна, з яких готують відомий напій. Найпопулярнішим видом кави є Арабіка, яка має пом’якшений смак і дуже ароматна, тому лідирує за споживанням: її вживають дві третини поціновувачів цього напою. Ледь поступається популярністю Робуста, напій із неї більш гіркий і міцний, бо кофеїну в ній на 50% більше, ніж в Арабіці. Іноді готують купаж Арабіки та Робусти, що надає напою особливих та неповторних смаку, аромату й міцності.

  •  Кофеїн – корисний 

Усім відомо, що кава поліпшує настрій. Чому? Бо, як і шоколад, вона підвищує рівень серотоніну та дофаміну (гормони задоволення й щастя) у крові людини. Також кава бадьорить-стимулює нервову систему, пришвидшує серцеву діяльність, позитивно впливає на рухову активність, розумову та фізичну діяльність, зменшує втомлюваність і сонливість (хоча ця дія триває лише кілька годин), прискорює обмін речовин і швидкість розпаду калорій. Як стверджують дослідники, кава, якщо її регулярно вживати, має повільну, але гарантовану дію. Зокрема, йдеться про зниження ризику розвитку депресії, астми, жовчнокам’яної хвороби, атеросклерозу, гіперхолестеринемії, цукрового діабету другого типу, подагри, сприятливий вплив на імунну систему. Крім того, кофеїн погіршує апетит: якщо поєднувати вживання кави з фізичними навантаженнями і раціональним харчуванням, жирові відкладення згоратимуть на 20% швидше. Це доведений факт.

  • Бетховен мав рацію 

Відомий композитор любив каву, але ставився до вживання цього напою дуже прискіпливо, заварюючи на один раз 60 кавових зерен. Можете порушити «правило Бетховена», але запам’ятайте, що безпечною дозою кофеїну є 400 мг на добу, а середнє горнятко кави містить приблизно 150 мг цієї речовини. Врахуйте і те, наскільки міцним є ваш улюблений напій, а також особливості свого організму. Дехто від кави бадьориться, а дехто хапається за серце. До речі, Міжнародний олімпійський комітет забороняє спортсменам захоплюватися кавою. Виявлять надлишок «бадьорості» в крові –  усунуть від змагань, як за допінг. 

  • Зерна – найкращі

У давнину поняття «горнятко кави» не існувало. Зерна тоді не мололи і не варили, а їли цілими, обсмаживши на тваринному жирі. Нині маємо клопіт, як приготувати каву, щоб було корисно і смачно. Та ще й швидко, тому часто купуємо сублімовану каву, яка має гіршу якість, ніж кава в зернах. Користі в ній менше, а добавок – хоч відбавляй (стабілізатори, фарбники тощо). Якщо ж хочете розчинної кави, то обирайте органічну. А ще краще купити каву в зернах.

Новий тренд – так звана «зелена кава», зерна якої не обсмажують під час виробництва. У ній більше антиоксидантів і ще більше стимулювальних властивостей. Тобто все, що подарувала природа, в цій каві практично зберігається. Однак вона відрізняється смаком і ароматом від тієї, до якої ми звикли. Тому виробники виправляють помилку природи, створюючи кавові мікси або різні фруктові напої на основі зеленої кави.

Будьте пильні!

- Якщо хворієте на гіпертонію чи нервове перезбудження, відмовтеся від міцної кави.

- Якщо турбує безсоння, не пийте каву на ніч.

- якщо хворієте на ЦД, вживайте неміцну каву без цукру.

- Якщо не дає спокою гастрит із підвищеною кислотністю, не пийте каву натще, тим більше дуже міцну, в крайньому разі додайте молока або вершків.

Попередні статті