Кошик
3 відгуків

Майстер-клас із заварювання чаю

Майстер-клас із заварювання чаю

Майстер-клас із заварювання чаю

Скажете, що нема нічого простішого, ніж приготувати чай? Ви дуже помиляєтеся, як і більшість мешканців країн, де мистецтво чаювання не стало традиційним для багатьох поколінь. Які помилки найчастіше допускаємо?

1. Вибір посуду. Чай можна заварювати у скляному, порцеляновому чи глиняному посуді. Кожен має свої переваги. Через скло ви побачите, як розкриваються чайні листки, як вони кружляють і як народжується колір чаю. Порцеляновий посуд добре утримує тепло, а глиняний розкриває всі секрети чаю.

Перед заварюванням чаю ємність треба обов’язково ошпарити окропом, а вже тоді насипати чайних листків, які вберуть у себе тепло посуду і щедріше віддадуть свій аромат.

2. Підготовка води. Існує загальне правило: вода має бути м’якою. Також краще, якщо вона буде з природного джерела, тобто джерельна або фільтрована. Чорний чай можна заливати майже окропом, а ось зелений – водою, доведеною  до кипіння й охолодженою до температури плюс 80°С. Якщо вода в чайнику кипіла довго чи й декілька разів – вважайте, що чай ви зіпсували. 

3. Збій у часі. Під час заварювання чаю дуже важливий час «витримки». Для кожного сорту він свій, тому, придбавши новий чай, поцікавтеся, скільки його тримати у заварничці. Іноді для цього достатньо 15–30 секунд, а іноді – й три-п’ять хвилин. Деякі чаї заварюють тільки один раз, інші – кілька разів. Найкраще їх варити, бо тоді їхній смак поліпшується. 

4. Підбір «норми». Безперечно, важко назвати оптимальну пропорцію для заварювання напою: хтось любить терпкість, хтось – легкість, комусь треба заспокоїтися, а комусь збадьоритися. Однак є види чаю, з якими краще не жартувати: зелений чай, шен пуер, червоний і улуни. Надмірна їх доза під час заварювання спричинить ефект «бомби» для нервової і серцево-судинної систем. А ось білий чай можна не дуже економити, його дія значно легша.

5. Спосіб заварювання. Існує три способи заварювання. Перший: залити чай гарячою водою у високій склянці, з якої питимете напій. Щойно листочки осядуть на дні – можна пити чай. Другий: залити листки водою у заварному чайнику і вже потім розлити рідину в окремі горнятка. Нарешті, третій, який вважають найправильнішим, бо народився він у Китаї: заварювання чаю у спеціальному горнятку з кришкою і тарілочкою гайвань. 

6. Неправильний настрій. Китайські мудреці вважали, що негативні емоції передаються напою. Їх підтримували класики, які присвятили чаю безліч похвал.

  • Вадим Синявський: «Хороший чай і добра душа зігрівають один одного».

  • Мюріель Барбері: «Чай – не просто напій. Коли чаювання стає ритуалом, воно розвиває вміння бачити велике у дрібницях».

  • Генрі Джеймс: «У житті людини знайдеться небагато годин, які були б приємніші за час, присвячений вечірньому чаю».

  • Т’єн Юіхенг: «Чай треба пити, щоб забути про суєту світу».

  • Тич Нат Хан: «Пийте чай повільно, шанобливо, ніби це – вісь, навколо якої обертається Земля».

Попередні статті